Skip to main content

Onderhoud

De Paal parket - Houten vloer

Onderhoud houten vloer met olielaag

Een olielaag is opener dan een laklaag. Olie dringt in het hout en sluit de poriën van binnenuit af. Het voordeel van een olielaag is dat vlekken en eventuele beschadigingen relatief gemakkelijk bij te werken zijn. Bovendien is een vloer met olielaag gegarandeerd kleurvast. De gemiddelde levensduur van een olielaag is 10 tot 15 jaar (mits goed onderhouden).

Hieronder leggen wij je graag uit hoe je je houten vloer met olielaag optimaal onderhoudt. Heb je behoefte aan persoonlijk advies? Kom gerust bij ons langs of neem contact met ons op. We adviseren je graag over het onderhoud en de juiste reinigingsmiddelen. In onze webshop vind je bovendien alle onderhoudsproducten die je voor je houten vloer nodig hebt!

Bekijk onderhoudsproducten

Onderhoud per maand

Je houten vloer blijft in perfecte staat wanneer je deze eens per maand dweilt met een reinigende en voedende vloerzeep (gebruik een uitgewrongen, iets vochtige dweil).

Onderhoud per jaar

Afhankelijk van het gebruik is het raadzaam om je houten vloer minstens eens per jaar plaatselijk te behandelen met onderhoudsolie. Dweil de vloer de dag voor het onderhoud met intensieve reiniger en laat de vloer na het schoonmaken goed drogen. Breng vervolgens met een niet-pluizige doek gelijkmatig een laagje onderhoudsolie aan op de vloer. Poets na ongeveer 10 minuten de overgebleven olie weg met een schone, niet-pluizige doek. Na ongeveer 12 uur is je vloer droog en weer geschikt voor volledige belasting.

Onderhoud per vijf jaar

Het is raadzaam om je geoliede vloer om de drie tot vijf jaar een grondige reinigings- en onderhoudsbeurt te geven. Je kunt daarvoor intensiefreiniger gebruiken. Dweil de vloer eerst met intensiefreiniger en vervolgens één of twee keer met schoon water. Al het vuil wordt daardoor verwijderd. Na minimaal 4 uur kun je een nieuwe onderhoudslaag aanbrengen. Je kunt dit uiteraard ook aan ons overlaten. Wij verwijderen dan de oude en vervuilde olielaag en brengen een nieuwe beschermlaag aan. Neem hiervoor gerust contact met ons op!

Onderhoud door ons laten verzorgen?

Onderhoudsproducten voor vloeren met een olielaag

Bij de Paal hebben we een groot assortiment aan onderhoudsproducten voor je vloer: producten waar wij zelf ook mee werken. Je kunt deze producten bestellen in onze webshop, of voor een persoonlijk onderhoudsadvies langskomen in onze showroom. We leggen je graag uit welke producten voor jouw vloer het meest geschikt zijn.

Bekijk onderhoudsproducten
De Paal - Onderhoud multiplank vloer
De Paal - Onderhoud laminaat vloer

Veelgestelde vragen over onderhoud van je houten vloer met olielaag

Wanneer heeft mijn geoliede vloer onderhoud nodig?

Dit kun je zelf eenvoudig bepalen door een ‘druppeltest’ te doen. Leg drie druppels water op de vloer, los van elkaar. Ze moeten als een mooi bolletje op het oppervlak blijven liggen. Veeg na 10 minuten de eerste druppel weg, na 20 minuten de tweede en na 30 minuten de derde. Er mogen geen blijvende vlekjes achterblijven. Is dat wel het geval, dan is je olielaag te dun geworden. Afhankelijk van het resultaat bij de eerste, tweede en derde druppel weet je in welke mate je vloer onderhoud nodig heeft. Hoe sneller de druppel een blijvend vlekje vormt, hoe dunner de olielaag is geworden.

Kan ik mijn geoliede vloer zelf onderhouden?

Dat kan. Het beste kun je je vloer schoonhouden met speciale zeep (bij ons verkrijgbaar). Daarnaast behandel je eens per jaar de intensief gebruikte vloerdelen met onderhoudsolie. Het is raadzaam om eens in de 3 tot 4 jaar je gehele vloer een onderhoudsbeurt te geven. Daarvoor kun je het beste contact met ons opnemen. Wij verwijderen dan de oude en vervuilde olielaag en brengen een nieuwe beschermlaag aan.

Bezoek de showroom
in schijndel

De Paal parket - Houten vloer
Plan een adviesgesprek