Skip to main content

Houten vloeren

De Paal parket - Houten vloer

Sfeervol, warm, modern en karakteristiek

Of je nu kiest voor een massief houten vloer, een multiplank vloer of traditioneel parket, met onze houten vloeren haal je die kenmerkende sfeer en warmte van echt hout in huis. Al onze houten vloeren worden in onze eigen werkplaats vervaardigd en bewerkt.

Karakteristiek, levend, authentiek… deze vloeren hebben alle eigenschappen die houten vloeren zo uniek maken!

Kies je voor een houten vloer, dan heb je de keuze uit drie opties: massief houten vloeren, multiplank vloeren en traditioneel parket. Iedere optie heeft zijn eigen kenmerken.

Daarnaast ben je bij ons aan juiste adres als het gaat om houten vloeren in combinatie met vloerverwarming en/of -koeling. Lees hier het artikel over dit onderwerp door de ogen van onze specialist Caspar Schellekens.

Artikel vloerverwarming

Massief houten vloeren

Een houten vloer in zijn puurste vorm. Dat zijn onze massief houten vloeren. Ze bestaan (zoals de naam al zegt) uit massief hout. Ze kraken misschien soms een beetje, werken nog licht nadat ze gelegd zijn en bieden daarmee de meest authentieke beleving van een houten vloer. Massief houten vloeren leggen we tegenwoordig vooral bij de échte liefhebbers: mensen die heel bewust kiezen voor een ‘levende’ vloer, met alle eigenschappen die daarbij horen.

Multiplank vloeren

De multiplank vloeren (ook wel lamelplankvloeren of duoplankvloeren) bieden het beste van twee werelden. Ze zijn samengesteld uit een multiplex onderlaag en een stevige robuuste toplaag. Dat maakt multiplank vloeren oersterk en vochtbestendig. Daarnaast zijn ze maatvast, ze werken niet meer én ze zijn geschikt voor vloerverwarming. Een slimme combinatie van sfeervol hout en een ultiem comfort. Niet voor niets zijn onze multiplank vloeren tegenwoordig onze meest gekozen houten vloeren!

Traditioneel parket

Een ambachtelijk gelegde vloer die in alle opzichten kwaliteit uitstraalt. Dat zijn onze traditionele parketvloeren. Het ambacht van traditioneel parket is eeuwenoud en wordt al decennialang door onze leggers uitgevoerd. Je hebt hierin een ruime keuze: zo kan je voorkeur uitgaan naar een gladde en strakke vloer, of juist naar een vloer met een ‘geleefd’ karakter.

Een traditionele parketvloer bestaat uit een gelijmde ondervloer, waarop we een houten toplaag spijkeren. Onze vakmensen schuren de vloer bij je thuis en voorzien deze van een beschermende olie- en laklaag. Het resultaat: een prachtige vloer met die authentieke parket-uitstraling!

Kleuropties

Je houten vloer is leverbaar in verschillende structuren en kleuropties. Hieronder hebben wij er een aantal voor je op een rij gezet. Wij geloven echter dat je de beleving van je vloer niet op een plaatje kunt zien. En we weten uit ervaring dat je het beste beeld krijgt van de mogelijke kleuren wanneer je ze in onze showroom ziet. Daarom ontvangen wij je graag voor een persoonlijk adviesgesprek. We geven je dan een deskundig advies over de vloer die bij jou past!

De Paal - Houten vloeren - Taupe
De Paal - Houten vloeren - Summer Beach
De Paal - Houten vloeren - Double Alaska White
De Paal - Houten vloeren - Golden Oak
De Paal - Houten vloeren - Blank
De Paal - Houten vloeren - Summer Oak
De Paal - Houten vloeren - Begone
De Paal - Houten vloeren - Mature
De Paal - Houten vloeren - Alaska White-
De Paal - Houten vloeren - Country Oak
De Paal - Houten vloeren - Dark Oak
De Paal - Houten vloeren - Walnut Dark
Bekijk meer kleuropties

Behandeling

Een laklaag, olielaag of hardwaxlaag beschermt je vloer tegen beschadigingen en vuil. Bovendien draagt ook de behandeling van je vloer in hoge mate bij aan de uitstraling die je houten vloer heeft. In onze showroom vertellen we je er graag meer over! Meer weten over het onderhoud van je vloer? Lees meer over het zelf uitvoeren van het vloeronderhoud, maak een afspraak met onze mensen om het onderhoud door ons uit te laten voeren of maak je keuze uit onderhoudsproducten in onze webshop.

Legwijzen

Onze houten vloeren zijn, afhankelijk van de keuze die je maakt voor multiplank, massief hout of traditioneel parket, te leggen in de patronen visgraat, hongaarse punt, reguliere rechte planken, elleboog, ladder en versailles. Elk patroon geeft een eigen sfeer en uitstraling. Tijdens een bezoek aan onze showroom kun je alle legwijzen zelf bekijken én adviseren wij je graag!

Houten vloeren

Rechte plank

Neutraal, rustig en tijdloos. Een houten vloer die je legt als reguliere rechte planken, biedt rust in de ruimte en is nauwelijks aan trends onderhevig.

De Paal - Houten vloer - patroon rechte plank

Houten vloeren

Versaille

Met de legwijze ‘Versailles’ ademt je vloer de authentieke sfeer van een Frans kasteel uit de 17e eeuw. Klassiek en uniek, voor de echte liefhebbers.

De Paal - Houten vloer - patroon versaille

Houten vloeren

Visgraat

Een visgraatmotief brengt samenhang in de ruimte, maakt de ruimte optisch breder en verbindt verschillende ruimtes met elkaar. Traditioneel én weer helemaal van nu.

De Paal - Houten vloer - patroon visgraat

Houten vloeren

Elleboog

Het elleboogpatroon is een visgraatmotief, dat we een kwartslag draaien. Net zoals de visgraat is de elleboog verkrijgbaar in verschillende hoogte-breedte-verhoudingen.

De Paal - Houten vloer - patroon elleboog

Houten vloeren

Hongaarse punt

De Hongaarse punt brengt contrast in de ruimte en vormt banen naar het licht toe. Je hebt de keuze uit hoeken van 45 of 60 graden. Iedere optie heeft zijn eigen uitstraling.

De Paal - Houten vloer - patroon hongaarse punt

Houten vloeren

Ladder

Onderscheidend en uitgesproken. Voor wie graag iets anders wil. Dat is het ladderpatroon. Het is te leggen in verschillende breedtes en verhoudingen.

De Paal - Houten vloer - patroon ladder

Vloerverwarming

In de winter genieten van de heerlijke warmte van vloerverwarming? En in de zomer een aangename koelte creëren in huis? Onze multiplankvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming en -koeling. Daarmee vormen ze een perfecte combinatie van sfeervol hout en ultiem comfort. Je massief houten vloer is niet geschikt voor reguliere vloerverwarming, maar is wel te combineren met lagetemperatuur-vloerverwarming (LTV). Op die manier kun je ook met een massief houten vloer genieten van heerlijk warme voeten. Wij adviseren je hier graag over!

Meer over vloerverwarming

Eigenschappen houten vloeren

Massief houten vloeren

 • Licht werkende, ‘levende’ vloer
 • Lange levensduur (30 – 60 jaar, afhankelijk van de gekozen kwaliteit)
 • Geschikt voor intensief gebruik
 • Niet geschikt voor vloerverwarming en vloerkoeling
 • In alle stijlen leverbaar

Multiplank vloeren

 • Zeer sterk
 • Maatvast
 • Gegarandeerd vochtbestendig
 • Lange levensduur (20 – 60 jaar, afhankelijk van de gekozen kwaliteit)
 • Geschikt voor intensief gebruik
 • Geschikt voor vloerverwarming en vloerkoeling
 • In alle stijlen leverbaar

Traditioneel parket

 • Ambachtelijke uitstraling
 • In ieder patroon te realiseren
 • Geschikt voor intensief gebruik
 • Lange levensduur (30 – 60 jaar)
 • Geschikt voor vloerverwarming (alleen smalle vloerdelen)
 • Weinig loopgeluid en werking van de vloer

Cozy Oak

CozyOak houten vloeren zijn speciaal ontwikkeld voor vloerverwarming. Het hout is zorgvuldig gedroogd, voorgespannen en verlijmd in de fabriek. Hierdoor ‘werkt’ de vloer nauwelijks bij opwarming en blijft het comfortgevoel lang hangen na het uitzetten van de verwarming. Door de gekozen houtsoorten en dunne maatvoering is de warmtedoorgifte optimaal.

De Paal parket - Houten vloer

Veel gestelde vragen over houten vloeren

Wat is de levertijd van mijn houten vloer?

Onze populairste vloeren leveren we direct uit onze ruime voorraad. Voor overige vloeren geldt een levertijd van minimaal 3 weken. Zit je vast aan een strakke planning? Dan adviseren we je om ruim voor je ‘deadline’ onze showroom te bezoeken. De levertijd kan soms oplopen en we willen niet dat je voor verrassingen komt te staan.

Kan ik vloerstalen lenen om te zien hoe de vloer bij mij thuis overkomt?

Natuurlijk! We vinden het belangrijk dat je het juiste gevoel krijgt bij je vloer. Onze stalen zijn lekker groot, zodat je goed kunt bekijken hoe de vloer het bij jou thuis doet. Neem hiervoor gerust contact met ons op!

Waarom werkt De Paal met eigen vloerenleggers?

Dit doen we, omdat we dan zeker weten dat we met echte vakmensen te maken hebben, die binding hebben met ons bedrijf. Het zijn stuk voor stuk betrouwbare en betrokken vloerenleggers met hart voor hout. Passie, precisie en perfectie staan bij onze mensen centraal! Bovendien kunnen we onze eigen leggers precies inzetten wanneer dat nodig is (oftewel: wanneer het in jouw agenda past).

Kan ik in de keuken een houten vloer laten leggen?

Ja, dat kan. Sterker nog, het gebeurt steeds vaker en het vergt nauwelijks extra onderhoud. Bovendien maakt een houten vloer je keuken ruimtelijker. Om je houten vloer in de keuken goed te onderhouden, is 1 à 2 keer per jaar plaatselijk een nieuwe olielaag aanbrengen voldoende. Dat kan met een spons of doek, waarna je de olie 10 minuten laat intrekken. Op de plekken waar het nodig is, trekt de olie in de vloer. De overgebleven restanten kun je met een droge doek* wegpoetsen.

* Pas op met gebruikte doeken! Hang de doeken waarmee je de onderhoudsolie hebt aangebracht direct na gebruik uit. Laat ze minimaal 24 uur hangen. Maak ze vervolgens nat voordat je ze met het huisvuil afvoert. Op deze manier voorkom je dat de doeken door broei kunnen ontbranden.

Kan er vloerverwarming onder mijn houten vloer?

Meestal wel. Al onze multiplank-,  en laminaatvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Onze speciale multiplankvloer bestaat uit een multiplex laag met een toplaag van massief eikenhout. Doordat we die toplaag nauwkeurig terugdrogen én door speciale lijm is de warmtegeleiding van deze vloer optimaal.

Kan een houten vloer altijd vast verlijmd worden, ongeacht de ondergrond?

In principe wel, al is dit afhankelijk van enkele factoren. De meeste planken lijmen wij rechtstreeks aan de cementdekvloer. Bij verlijming op een houten werkvloer moet er echter een goede houten tussenvloer aangebracht worden. Het voordeel van een vast verlijmde vloer is dat de vloer minder loopgeluid produceert, niet meer werkt en (dus) geen kieren meer vormt.

Wat zijn de voordelen van een multiplankvloer ten opzichte van een massief houten vloer?

Een multiplankvloer is rechtstreeks te verlijmen, zodat de opbouwhoogte minimaal is. Daarnaast is de werking van de vloer zeer gering en zijn multiplankvloeren geschikt voor vloerverwarming. De maximale plankbreedte is ook breder dan bij massief houten planken: 40 centimeter tegenover een adviesbreedte van 24 centimeter.

Mag ik mijn houten vloer dweilen?

Ja, dat mag. We adviseren om een houten vloer eens in de 3 tot 4 weken te dweilen met voedende zeep (bij ons verkrijgbaar). Gebruik je geen voedende zeep? Dweil dan met alleen water. Wees terughoudend met overige reinigingsmiddelen of vraag ons om advies. Niet alle middelen zijn namelijk geschikt voor je houten vloer.

Ik heb een vlek of beschadiging in mijn houten vloer. Wat nu?

Gelukkig is het meestal niet nodig om rigoureus te werk te gaan. De meeste vlekken en beschadigingen zijn namelijk goed te verwijderen of (plaatselijk) te retoucheren. Bel ons gerust voor een vrijblijvende prijsopgave.

Een van deze vloeren in het
echt bekijken?

De Paal parket - Houten vloer
Plan een adviesgesprek