Skip to main content

Houten vloer met vloerverwarming? Doen!

Een houten vloer brengt sfeer en maakt een huis vooral in de winter behaaglijk. Nu de energieprijzen stijgen, klinkt echter het geluid dat je bij vloerverwarming beter kunt kiezen voor tegels of pvc, omdat het sneller opwarmt. Klopt deze gedachte wel? Caspar Schellekens, vloerenspecialist uit Schijndel, weet van niet. In dit artikel legt hij uit waarom een houten vloer perfect is voor vloerverwarming.

Houten vloeren met vloerverwarming - De Paal Parket

Voordelen vloerverwarming

De algemene voordelen van vloerverwarming zijn menigeen bekend. Het geeft een behaaglijke, lage temperatuur en minder stromingen in huis. Kostentechnisch is vloerverwarming volgens Caspar beter omdat het leidingwater maar op 35 in plaats van 70 graden hoeft. “Het geeft veel besparing in huis, overstappen naar vloerverwarming is in deze tijd een hele wijze keuze. Het maakt ook dat je klaar bent voor een eventuele warmtepomp in de toekomst, welke zorgt voor minder energiekosten en een meer comfortabele verwarming.”

Dan is dus de vraag: wat voor vloer moet erop? “Energie is de laatste tijd steeds meer een vraagstuk”, legt Caspar uit. “Een tegelvloer heeft een lage weerstand en dus een korte opwarmtijd, hout heeft een hogere weerstand waardoor het langer duurt voordat het op temperatuur is. Daarentegen koelen tegels en pvc sneller af, terwijl hout juist energie buffert en langzamer afkoelt. Men noemt deze bufferende werking ook wel accumulatie.” Hout blijft dus langer warm. Hetzelfde principe kennen we nog van de speksteen op de kachel die urenlang warm blijft, of een thermosfles bij een baby onder de dekens. “Vooral in de lente, herfst en ook in een zachte winter ervaar je dit bufferen als extra comfort.”

Houten vloeren in combinatie met vloerverwarming - De Paal Parket

Fabels rondom hout

Caspar is afkomstig uit een familie van ‘houtfanaten’ en staat als tweede generatie aan het roer van hun bedrijf dat zich specialiseerde in parket en houten vloeren. “Ik leg al meer dan 20 jaar houten vloeren op vloerverwarming. De technische uitdaging van destijds dat het hout ging krimpen, is opgelost door het tegenwoordig wat verder te drogen. Ik verkoop ook pvc-vloeren en ken de voor- en nadelen van beide.” Het geluid in de markt dat hout qua energieverbruik ongunstig zou zijn, steekt hem omdat het niet met de feiten strookt. “Ik heb daarom een onafhankelijk bureau ingeschakeld om de verschillen te meten. Hun onderzoek bevestigt wat ik zie in de praktijk: qua energieverbruik is er geen significant verschil.” 

Een belangrijke factor in het verbruik is of een huis goed geïsoleerd is. “Als een ruimte eenmaal is opgewarmd, dan maakt die lage of hoge weerstand niet meer uit. In moderne huizen blijft de warmte goed binnen en wordt langer opgeslagen in de vloer. Een vloerverwarming onder een houten vloer geeft dan meer efficiëntie en comfort doordat de warmtepomp niet continu aan en uit hoeft te schakelen. Dat is ook beter voor de levensduur van de pomp.” Is een huis niet goed geïsoleerd, dan is de situatie anders. “Als je continu moet blijven verwarmen is het bufferende effect weg.” Er spelen nog meer factoren mee, de materie is complex. Eén ding is echter zeker: het verschil in energieverbruik tussen hout en andere materialen is doorgaans zo minimaal dat het verwaarloosbaar is. 

Vloerverwarming in comibinatie met-houten-vloer- De Paal Parket

Verschil in comfort

Als je vervolgens kijkt naar het comfort van de verschillende materialen, dan is het verschil volgens Caspar groot. “Hout is altijd aangenaam, in tegenstelling tot materialen die direct afkoelen. Denk maar aan een tegelvloer, dat voelt vaak koud aan. Wat je daardoor ook ziet is dat mensen in het tussenseizoen, het voorjaar en najaar, juist sneller de verwarming aanzetten. Bij hout is dat dan nog niet nodig! Pas als het echt koud wordt ontstaat daar de behoefte om te verwarmen.” 

Meer weten?

In de showroom van De Paal Parket in Schijndel zijn zowel hout, laminaat en pvc live te bekijken en te ervaren. Een adviesgesprek is mogelijk, bij voorkeur op afspraak.

Bezoek de showroom
in schijndel

De Paal parket - Houten vloer
Kom zelf kijken!