Skip to main content
Blog

PVC-vloer door een houten bril

By 15 februari 2023januari 16th, 2024No Comments

PVC-vloer door een houten bril

De Paal parket - Houten vloer

Wanneer de beste keus?

Houten Vloeren - De Paal Parket CO2 neutraal of positief

Net echt

Daar waar houten vloerenspecialisten en aanbieders van pvc-vloeren vroeger tegenover elkaar stonden, gaat het tegenwoordig steeds meer hand in hand. De reden is dat de kwaliteit van pvc-vloeren veel beter is geworden. Houten vloerenspecialist Caspar Schellekens legt uit dat fabrikanten er tegenwoordig voor kunnen zorgen dat een pvc-vloer ‘net echt’ lijkt. Een andere, heel belangrijke reden is dat fabrikanten betere oplossingen vinden voor weekmakers in pvc. Dit maakt dat volgens hem een pvc-vloer een heel goede keus kan zijn voor sommige mensen. In dit artikel zet hij de voor- en nadelen naast elkaar. En legt hij uit waarom je voor een pvc-vloer JUIST bij een houten vloerenspecialist moet zijn.

Weekmakers: PVC wordt steeds ‘groener’

“Een belangrijke reden waarom wij pvc-vloeren vroeger maar niks vonden, was door het kunstmatige, terugkerende patroon van de plankjes waardoor je goed kon zien dat het ‘nep’ is. Daar komt nog bij dat de oude generatie pvc-vloeren een beetje glansde waardoor het er echt als kunststof uitzag.” Dat is volgens hem tegenwoordig wel anders. “Sommige typen pvc-vloer doen het echt goed en geven zelfs ons als houten vloerenspecialisten een warm gevoel. Fabrikanten maken de planken iets matter, maken de noesten mooier en passen allerlei andere slimmigheden toe waardoor het soms haast niet te onderscheiden is van een echte houten vloer.”

Heel belangrijk bij een pvc-vloer is dat het op de juiste manier wordt gelegd. Immers, hoe goed de fabrikant het ook maakt, het blijven kunstmatige gefabriceerde planken. Caspar: “Bij een visgraatvloer zitten er meestal 15 verschillende planken in één pak, bij een gewone vloer vijf. Oftewel: de planken herhalen zich, en dat zie je. Het vergt vakmanschap om de vloer zo te leggen dat het zo realistisch mogelijk lijkt en je zo min mogelijk een saai, herhalend patroon krijgt. Dit doen wij onder andere door sommige planken 180 graden om te draaien, zodat je in feite het dubbele aantal unieke planken krijgt.”

Beter is natuurlijk nóg meer variëteit. De Paal Parket heeft inmiddels de eerste vloeren ontworpen waar 45 of zelfs 60 unieke planken in zitten. “Die kunnen we dan ook nog omdraaien, zodat er nog maar heel weinig herhaling in de vloer zit.” Hij vervolgt: “Het is essentieel dat onze vloerenleggers houtspecialisten zijn die tijdens het leggen zeer kritisch kijken. Zij weten precies wat ervoor nodig is om een pvc-vloer realistisch te doen lijken. Zeker bij grote vloeren is dit van belang, omdat het effect van herhaling hier nog groter is.”

Voor wie is een PVC-vloer geschikt?

Een ander zeer belangrijk argument is volgens Caspar dat fabrikanten alternatieven hebben gevonden voor de slechte weekmakers waar pvc-vloeren soms berucht om waren. Hieronder bevinden zich de zogeheten ‘phthalaten’, wat je uitspreekt als eftalaten. Deze stoffen zijn slecht voor de gezondheid. Caspar: “We hebben een aantal fantastische leveranciers gevonden die prachtige, veilige pvc-vloeren aanbieden. Ons assortiment bestaat voor 100% uit veilige vloeren. Drie van onze merken zijn helemaal weekmaker-vrij, de andere gebruiken weinig of betere weekmakers . Er bestaan namelijk ook natuurlijke weekmakers die volkomen veilig zijn. Dit onderzoeken wij nog altijd kritisch en volgen de ontwikkelingen nauwlettend, zodat we een hoogwaardig, veilig assortiment kunnen aanbieden en onze klanten goed kunnen adviseren hierover.”

Waarom geen PVC?

Dan volgt nu natuurlijk de vraag: waarom zou je voor een pvc-vloer kiezen? Of beter gezegd: voor wie is dit de beste optie? Caspar: “Een eerste voordeel is dat een pvc-vloer een goede coating heeft waardoor het makkelijk schoon te houden is en heel weinig onderhoud nodig heeft. Deze eigenschappen heeft een houten vloer ook, maar pvc scoort hierin vaak beter. Daarnaast is natuurlijk een voordeel dat pvc aantrekkelijker geprijsd is dan hout. Het dan ook vaak een goede optie voor jonge gezinnen en heel fijn voor winkels, restaurants en kantoren.” Dit geldt ook voor iedere andere plek waar een vloer veel te verduren heeft, vaak vies wordt of waar de investeringsmogelijkheden beperkt zijn. Net als hout heeft pvc het grote voordeel dat het geluiddempend is. Een pvc-vloer is ook perfect voor vloerverwarming of vloerkoeling, net als hout. Ook kan pvc net als parket in prachtige patronen worden gelegd, zoals een visgraatvloer of een Hongaarse puntvloer.

Caspar: “Bij een pvc-vloer moet je, simpel gezegd, niet té kritisch kijken. Een pvc-vloer dient vooral het gemak en de portemonnee. Het kan er tegenwoordig prachtig uitzien en wij als houten vloerenspecialisten weten als de beste hoe we daarvoor moeten zorgen. Maar het blijft kunstmatig en in dat opzicht kan een pvc-vloer het nooit winnen van een houten vloer. Wie écht iets moois wil, een vloer met een ‘wauw’-effect die je voelt in je onderbuik, die kan beter bij ons langskomen voor onze oneindige mogelijkheden in houten vloeren.”

PVC kopen bij een houtspecialist? Ja, juist!

Wanneer je tot de conclusie bent gekomen dat een pvc-vloer de beste optie voor je is, of als je advies wilt om een keuze te kunnen maken, dan is een houten vloerenspecialist de allerbeste plek hiervoor. “Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar wij als houtspecialisten kijken door een ‘houten bril’ en kunnen daardoor het beste adviseren over een mooie vloer. Bovendien leggen wij de vloeren volgens dezelfde allerhoogste norm waarmee wij parketvloeren leggen. Ook passen wij technieken uit het hout toe op de pvc-vloeren om deze extra mooi te maken, zoals een biesrandje of strak tegen de achterpui gelegd. We kunnen allerlei mooie effecten toepassen zodat mensen verzekerd zijn van het meest hoogwaardige resultaat.”

Heel belangrijk voor een mooie vloer is ook een goede sortering van pvc-planken. “Het komt met regelmaat voor dat mensen ergens een mooie pvc-vloer hebben gekocht maar even schrikken als ze het eindresultaat zien. Als het leggen van de vloer niet kundig gebeurt bevat een pvc-vloer zoals gezegd veel herhaling en ziet er daardoor ontzettend kunstmatig uit.” Naast de kundigheid waarmee de planken worden gelegd, heeft dit met de plankensortering te maken. “Wij weten precies hoe de planken bij verschillende merken gesorteerd zijn in de pakketten. Sommige producenten doen exact dezelfde plankjes in ieder pak, anderen doen dit willekeurig waardoor het altijd een verrassing is wat erin zit en je pech kunt hebben met veel dezelfde planken. Wij weten welke merken een goede sortering hebben en hoeveel pakketten er nodig zijn voor een mooie vloer.” Hij vervolgt: “Er zit soms ook een plank bij zit die gewoonweg niet mooi is. Die halen wij eruit of we versnijden de plank aan de randen. Dat betekent voor ons een hoger verliespercentage maar dat nemen we voor lief, prioriteit is dat het een topvloer wordt.”

Nog twijfel? Kom kijken!

Twijfel je nog of ben je benieuwd naar het verschil? In de showroom van De Paal Parket kun je hout en pvc letterlijk naast elkaar leggen. “Onze vernieuwde pvc-showroom heeft een oppervlakte van maar liefst 150 m2, met twintig grote showvloeren van 2,5m2 zodat je goed kunt zien hoe een pvc-vloer er in het echt uitziet. Wij selecteren merken op basis van de hoogste kwaliteitsnorm en onze praktijkervaring met vloeren.” Je bent uiteraard welkom om eens binnen te lopen. Nog beter werkt een afspraak, zodat het team van De Paal Parket je optimaal kan adviseren.”

Sla de plank raak met pvc: kies een vloer die door houtspecialisten is geselecteerd!

Bezoek de showroom
in schijndel

De Paal parket - Houten vloer
Kom zelf kijken!