Skip to main content
Informatie

Houten patroonvloeren: kunstwerken en geometrische perfectie

By 2 juli 2024No Comments

Kunstwerken en geometrische perfectie

De Paal parket - Houten vloer

Welkom bij De Paal en Ontwerpstudio De Boom! Waar historie en toekomst van houten vloeren, met name houten patroonvloeren samenkomen. De markt voor houten vloeren staat op een unieke afslag, een kruispunt waar wij de rijke historie en innovatieve toekomst van houten vloeren willen door ontwikkelen tot er ware kunstwerken ontstaan. Spannend en uitdagend, maar waar wij vol vertrouwen in staan!  Als eigenaar van De Paal Parket en Ontwerpstudio De Boom neem ik, Caspar Schellekens, je graag mee in deze wereld van houten vloeren en onze samenwerkingen met interieurarchitecten.

De geschiedenis van houten patroonvloeren

Houten patroonvloeren hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Visgraat, een van de oudste en meest populaire patronen, werd oorspronkelijk gebruikt als bestratingssysteem en heeft sindsdien zijn weg gevonden naar de mooiste interieurs wereldwijd. De visgraatvloer straalt elegantie uit zonder te overdrijven en blijft een favoriet vanwege zijn tijdloze schoonheid. Hedendaags is deze visgraat niet meer uniek en zijn mensen op zoek naar iets anders iets vernieuwends. Toch zal de visgraat door zijn architectonische sterke karakter een blijvend succes zijn.

Een andere klassieke keuze is de Hongaarse punt, die, ondanks zijn naam, zijn oorsprong vindt in Italië. Dit patroon, met planken gezaagd onder een hoek van 45 of 60 graden, biedt een strakker en verfijnder alternatief voor visgraat. Beide patronen worden vaak gebruikt om ruimtes groter en indrukwekkender te laten lijken, en hun duurzaamheid maakt ze een uitstekende investering voor de lange termijn.

Patroonvloeren zoals het Versailles-patroon, bekend van het paleis van Versailles, en andere complexe ontwerpen, zoals golvende en vlechtende patronen, maar ook patronen in de vorm van o.a. blaadjes en pentagon. Ze weerspiegelen het vakmanschap en de artistieke flair van onze ambachtslieden die vloeren maken. Deze vloeren zijn niet alleen functioneel, maar ook ware kunstwerken.

Een unieke afslag naar geometrie

Wat geometrie met houten patroonvloeren te maken heeft? Alles! We kennen de geometrische vormen zoals een rechthoek, cirkel of driekhoek. Maar ook wanneer een niet meetkundige vorm sterk van vorm is en er meetkundige figuren te ontdekken zijn spreek je van geometrie. Deze wiskundige toepassing kun je perfect kwijt in het bedenken van een nieuwe houten patroonvloer. De kunst zit uiteraard in het unieke patroon èn het verdelen van het patroon in een 2dimensionaal vak. Daarbij komt nog de vraag of de vloer uniek is voor èèn specifieke ruimte (compartiment parquet) waarbij de vloer de niet verbindende factor is met een andere ruimte, of juist wel verbindend is richting overige ruimtes (non-compartiment parquets)? Dit brengt ons terug naar het ontstaan van de Versaille vloer. Dit patroon werd vroeger gemaakt voor de belangrijkste kamer, de hofkamer, van het kasteel en werd op maat gemaakt voor enkel die ruimte. Deze vorm van kunst komt wat ons betreft terug de komende tijd. Patroonvloeren gemaakt voor het gebruik van één ruimte, zoals de Versailles vloer, maar ook voor ruimte overschrijdende vloeren.

Nieuwe vloeren uit oud hout

De markt voor houten vloeren staat op een spannende afslag, kruispunt of zelfs rotonde. De vraag naar creatieve en innovatieve patroonvloeren neemt toe en bij De Paal en Ontwerpstudio De Boom omarmen we beide trends. Onze missie is om de passie en creativiteit van vroeger terug te brengen in een modern jasje en hiermee uit oud hout weer nieuwe vloeren te laten groeien. Een samenwerking met interieurachitecten zoals Mirthe Janus, die wij graag aan het roer zetten, en wij als techniekers aan hun zijde staan als stuurmannen.

Een goed voorbeeld is het allernieuwste houten vloerdesign van Mirthe Janus genaamd ‘Luna’. Een patroon dat een golfbeweging weergeeft door de verschillen in licht en reflectie als je de vloer vanuit verschillende standpunten bekijkt. Mirthe omschrijft deze vloer als ‘ying & yang’ op een verfijnde en strakke manier. En ook; ‘zoals in de natuur altijd alles in balans is en de lichtreflectie los van het patroon een eigen tweede patroon creëert – oneindig zoals de golven van de zee’.

Champions league niveau

Wij gaan met de mogelijkheden van de patroonvloeren naar een niveau hoger. We gaan puzzelen en ontwerpen totdat de patroonvloeren zorgen voor verbinding en geometrische perfectie. Het is de manier van leggen die het patroon vaak versterken of uniek maken. Van enkel (schuin)leggen, dubbel (schuin)leggen tot aan vernieuwende technieken. Wij willen met deze nieuwe houten patroonvloeren de markt opschudden en een beweging in gang zetten. Geometrie, innovatie en ambacht op champions league niveau is waar wij voor willen gaan.  En dan hebben wij de eindeloze kleurrecepten die toepasbaar zijn nog niet besproken.

Wat Ontwerpstudio De Boom zo sterk maakt

Bij Ontwerpstudio De Boom geloven we in de kracht van vakmanschap gecombineerd met innovatie. We zijn gepassioneerd over het creëren van unieke houten vloeren die niet alleen mooi zijn, maar ook technisch perfect en geometrisch toepasbaar. Onze samenwerking met de beste leveranciers en het gebruik van de nieuwste computergestuurde cnc machine-technieken stellen ons in staat om elke uitdaging aan te gaan en elke visie werkelijkheid te maken.

Wat ons echt onderscheidt, is ons vermogen om zowel klassieke als moderne ontwerpen aan te passen en te personaliseren totdat het wiskundig kloppend is en de houten vloer toepasbaar is en doorgelegd kan worden in een gehele verdieping van een woning òf juist uniek gecreëerd wordt voor èèn unieke ruimte in huis. Dit lijkt nu een beetje dubbel, dus zou eruit kunnen.. Of het nu gaat om een tijdloze visgraatvloer, een strakke Hongaarse punt, of een geheel nieuw geometrisch patroon zoals de Slide of Penta, wij kunnen het maken. Onze flexibiliteit en het beste team van leggers, werkvoorbereiders en planners zorgen ervoor dat we van A tot Z kunnen ontzorgen en niets onmogelijk is.

Bezoek voor meer informatie onze websites www.depaalparket.nl/inspiratie en www.de-boom.nl en ontdek wat wij kunnen betekenen.

Caspar Schellekens

Woonvilla - Houten Vloeren - De Paal Parket
Schuurwoning - Houten vloeren - De Paal Parket

Bezoek de showroom
in schijndel

De Paal parket - Houten vloer
Plan een adviesgesprek