Caspar is afkomstig uit een familie van ‘houtfanaten’ en staat als tweede generatie aan het roer van de Paal, dat zich specialiseerde in parket en houten vloeren. “Ik leg al meer dan 20 jaar houten vloeren op vloerverwarming. De technische uitdaging van destijds dat het hout ging krimpen, is opgelost door het tegenwoordig wat verder te drogen. We verkopen ook pvc-vloeren en ik ken de voor- en nadelen van beide.” Het geluid in de markt dat hout qua energieverbruik ongunstig zou zijn, steekt hem omdat het niet met de feiten strookt. “Ik heb daarom een onafhankelijk bureau ingeschakeld om de verschillen te meten. Hun onderzoek bevestigt wat ik zie in de praktijk: qua energieverbruik is er geen significant verschil.”
De algemene voordelen van vloerverwarming zijn bij de meeste mensen bekend. Het geeft een behaaglijke, lage temperatuur en minder stromingen in huis. Kostentechnisch is vloerverwarming volgens Caspar beter omdat het leidingwater maar op 35 in plaats van 70 graden hoeft. “Het geeft veel besparing in huis. Overstappen naar vloerverwarming is in deze tijd een wijze keuze. Het maakt ook dat je klaar bent voor een eventuele warmtepomp, die op zijn beurt zorgt voor lagere energiekosten en een meer comfortabele verwarming.”
Een belangrijke factor in het verbruik is of een huis goed geïsoleerd is. “Als een ruimte eenmaal is opgewarmd, dan maakt die lage of hoge weerstand niet meer uit. In moderne huizen blijft de warmte goed binnen en wordt langer opgeslagen in de vloer. Een vloerverwarming onder een houten vloer geeft dan meer efficiëntie en comfort doordat de warmtepomp niet continu aan en uit hoeft te schakelen. Dat is ook beter voor de levensduur van de pomp.” Is een huis niet goed geïsoleerd, dan is de situatie anders. “Als je continu moet blijven verwarmen is het bufferende effect weg.”
Als je vervolgens kijkt naar het comfort van de verschillende materialen, dan is het verschil volgens Caspar groot. “Hout is altijd aangenaam, in tegenstelling tot materialen die direct afkoelen. Denk maar aan een tegelvloer, dat voelt vaak koud aan. Wat je daardoor ook ziet is dat mensen in het tussenseizoen, het voorjaar en najaar, juist sneller de verwarming aanzetten. Bij hout is dat dan nog niet nodig! Pas als het echt koud wordt ontstaat daar de behoefte om te verwarmen.”